Tallbacka Trädgård/Dialog

Pähkinöitä

Metsäpuutarhaideologiaan kuuluu, että myös syötäviä kasveja viljellään luonnonmukaisessa ympäristössä, siitä juontuu nimi ’metsäpuutarha’. Pensaitten, puitten ja aluskasvillisuuden luonnollinen sijoittuminen tietyllä alueella opastaa meitä jäljittelemään ja ymmärtämään miten kasvit parhaiten kasvavat. Hedelmäpuu hyötyy lajikirjosta ja esimerkiksi pähkinäpensaan ja siinä viihtyvien hyönteisten tarjoamasta suojasta ja avusta.

Saaristossa pähkinöitä on kerätty aina, kilpaa lintujen ja oravien kanssa. Pähkinäpuusta on valmistettu puuastioita. Koska myös tryffelisieni viihtyy pähkinäpensaan juuristossa, on meillä mahdollisuus jopa tuplasatoon.

Tallbacka Trädgårdissa kasvaa monia pähkinälajeja. Tavallisen kotimaisen pähkinäpensaan (19 kpl) lisäksi meiltä löytyy turkinpähkinää(10kpl), joka lämpimämmillä seuduilla kasvaa isoksi puuksi ja jonka pähkinät kasvavat usean rykelmässä, punainen amerikkalainen pähkinä ja keskieurooppalainen lajike, jonka pähkinät ovat isompia. Tämän lisäksi meillä on muutamia lajeja saksanpähkinää (7 kpl), joiden kestävyyttä haluamme kokeilla nyt kun ilmasto koko ajan lämpenee.

Vakka-Suomen Taimi ja Arboretum Mustila aloittivat hiljattain pähkinäprojektin, joka pyrkii löytämään ja jalostamaan meillä Suomessa kaupalliseen tuotantoon kelpaavia kantoja. Enemmän tietoa hankkeesta:
Eräs hankkeen puuhamiehistä on Joel Rosenberg, joka julkaisi ensimmäisen suomenkielisen pähkinänviljelyä käsittelevän kirjan Pähkinöitä omasta puutarhasta. (Into 2021)