Tallbacka Trädgård/Dialog

Hedelmät

LUUMUPUUT

Meillä on yhdeksän luumulajiketta ja tänä vuonna aiomme hankkia lisäksi kolme kirsikkaluumulajiketta. Miksikö?

Kaiken kaikkiaan vuosi 1420 oli Konnussa ihana vuosi. Suloinen auringonpaiste ja vilvoittava sade vuorottelivat oikeassa suhteessa, mutta ei siinä kaikki: ilmassa oli rikkauden ja kauneuden tuntu ja kauneuden pilkahdus — — — sato oli niin runsas että nuoret hobitit melkein kylpivät maidossa ja mansikoissa; ja myöhemmin syksyllä he istuivat nurmikolla luumupuiden alla ja söivät kunnes heillä oli pieni pyramidi tai valloittajan kallopino luumunsiemeniä edessään ja sitten he siirtyivät seuraavan puun alle.”

Siksi .

KIRSIKKAPUUT

Juuri kirsikkaa Tallbackanalle aikoo puraista logossamme, eikä se ole vain esteettisistä syistä valittu juttu. Kirsikoissa on jotakin villin kaunista ja kiehtovaa. Meillä on neljä lajiketta hapankirsikkaa mutta toistaiseksi vain yksi makeakirsikka – Arthurille hankitaan seuraa tänä kesänä, Leningradin musta luultavimmin. Kaikki nämä kasvavat vanhan puolen vihannesmaan diagonaalikäytävän varrella – istuttaessani mietin jonkinlaista kirsikankukkien holvia. Käytäntö on osoittanut että puut tulivat hiukan liian lähelle käytävää ja että niitten juurelle EI kannata kylvää vihanneksia. Ensi kesänä aion olla viisaampi ja jättää riittävän kukkakehän runkojen ympärille. Luulen, että krassi sopii hyvin.

Omena ja päärynä

Paraisilla on pitkä historia omenanviljelyssä. Itse valtaneuvos Erik Fleming istutti Räävelistä (Tallinna) hankkimiaan omena- ja päärynäpuita Kuitiaan jo 1539.

Me istutimme omena- ja päärynäpuita niin ikään heti alkuunsa vuonna 2016. Osaltaan halusimme istuttaa uusia puita vanhasta omenatarhasta poistettujen tilalle, osaltaan halusimme toteuttaa lajien moninaisuuden ihannettamme. Lajit, jotka halusimme säilyttää olivat tuttuja: Keltakaneli, Antonovka, Åkerö, Astrakan Gyllenkrok. Täydensimme valikoimaa Valkeakuulaalla, Tobiaksella, Punakanelilla ja Konstalla. Omenatarhan laidalle istutimme rivin päärynää: Aune, Jukka, Lada, Tohtorin päärynä, Lutsu ja Kustavin päärynä.

Myöhemmin olemme täydentäneet omenavalikoimaa: Amorosa, Grenman, Heta, Huvitus, Linda, Rubinola ja Summer Red. Olemme monasti myöhemmin harmitelleet, ettemme olleet riittävän hereillä perusrunkojen valinnassa. Nyt osaamme jo karttaa kääpiöiviä lajikkeita, jotka tarvitsevat tukea koko elämänsä ajan.

Uusia lajikkeita tulee markkinoille koko ajan. Pidämme silmät auki josko jotakin jännittävää ilmaantuu.