Herbs
EXTENDING THE HERB GARDEN
Our herb garden was a geometrical construction of 14 pallet collars to begin with. The vegetable plot wasn’t ready so the herb garden contained a lot of other things like squash and tomatoes. We carried on like this for the next few years, some herbs managed OK, others not.
Last year the focus was on herbs for infusions and Asiatic greens, which we wanted to try. Now having a greenhouse it was possible to grow basil for the first time and that’s why the usual herbs like thyme, oregano, tarragon and salvia got a little less attention. But then again we can say that starting from now we can see where they grow best and see if we can manage to use them and sell them. We don’t have time for everything even if we’d like to.
The cultivation plans for next season look like this.
The main emphasis is now on herbs that we would like to use in herbal infusions. This means herbs like winter savory and salvia, different kinds of mints and American wild basil, liquorice marigold and lemon verbena. Thyme has found its home by the storehouse wall while tarragon is on the edge of the vegetable plot and lovage is growing in a corner with the truffle trees etc., etc. If everything goes as planned then this summer will be the last for the pallet collars and we’ll dig the foundations for the Orangery. Only time will tell.
There are a few herbs I would love to grow but the results so far have not been promising. Rosemary, lavender, lemon thyme, camomile…we’ll keep trying.
”FIMEAS LIST
The so called list of medicinal herbs has always attracted a feeling of awe. The Finnish Medicines Agency maintains and improves the health of the population by monitoring and developing the domain of medicines. Some of the plants or parts of plants that have been registered on the list seem strange (pumpkin seeds) while others go without saying (belladonna). Private citizens are not allowed to to sell plants on the list for medicinal purposes but are allowed to grow them.
That’s why you can find, within Tallbacka Garden, a section with questionable forbidden plants. The following plants were represented in the autumn of 2020: Valerian, Borage, Feverfew, Lily of the Valley, Lungwort, common Soapwort, Rue, Comfrey, Tansy, Ivy, Garden Angelica and Coneflower. The list for sowing contains at least Wormwood, Motherwort, Opium Poppy and Milk Thistle.
We do not grow any plants that are deadly in small doses because our slogan is, after all, “Everything is edible” meaning edible not just once!
Favoritörter och nya försök
Det är harmligt, men allt hinner man bara inte med. Det nya odlingssättet NO-DIG, att bygga odlingsbänkar och göra kompost har tagit merparten av vår begränsade tid. Örtodlingen och speciellt skörden av dem har fått ge vika. Någonting har ändå hänt.
Vinterkyndel Satureja montana
Vi kunde konstatera i samband med att vi prövade teblandningar år 2020 att vikingarnas pepparört ger sting år Rehab Jo Jo -blandningen. Samtidigt klarnade det också att vi behöver stora mängder av färska örter och att torkningen och hanteringen av örter är arbetsdryg. På våren 2021 satte vi en odlingsbänk med vinterkyndelplantor och den började växa fint. Inkommande år ger de säkert redan skörd.
Salvia Salvia officinalis
Det vi tidigare berättat rör också salvian. Den är mycket mer krävande och växer långsamt, övervintringen är alltid osäker. Det är besvärligt att torka salvia för temperaturen får inte vara så hög att bladen blir bruna. Allt detta är ändå värt besväret, man sade redan under antiken att den som har salvia växande på gården inte någonsin kommer att dö!
Basilika Ocimum
Vi tänker fortsätta odla basilika fastän året 2021 var si och så. Orsaken var inte örtens utan vårt eget. Tomaten och basilikan hör dessutom ihop, de vill växa bredvid varandra. Sorturvalet förändras en aning. Den vanliga basilikan Genovese är med men dessutom vill jag pröva på salladsbasilika Lettuce Leaf i Tallbacka Mixen, kamferbasilika, helig basilika (tulsi) och den kryddiga thaibasilikan.
Dansk körvel Antriscus cerefolium
Vi tänkte pröva den här anissmakande delikatessen i salladsmixen. (insprerade av Dowding)
Persilja Petroselinum
Vi sådde på hösten tre olika persiljesorter: Krusig persilja Mosscurled, slätpersilja Gigante d’Italia och fransk bladpersilja. Den kalla vintern och upphöjda odlingsbänken lovar gott.
Nattljus Oenothera biennis
Jag har länge drömt om denna ståtliga växt och tänker inkommande vår 2022 odla plantor. Nattljuset är förutom en lysande (bokstavligt) skönhet också en medicinalväxt och den har använts som grönsak. Den lockar fjärilar.
Kvanne Angelica archangelica
År 2020 köpte vi en planta då många såförsök hade misslyckats. De är svårt att få tillräckligt färska frön. Olyckligtvis trivdes inte plantan då stället där vi planterade den var för torrt och soligt. Men jag ger inte upp. Vi kommer att få tillräckligt av denna grönsak/ört/medicin som har fått namn av ärkeängeln.
Myntor Mentha
Vi har många sorter av mynta i pallkragarna, men jag har blivit skeptisk i förhållande till dem. Sorterna är inte alltid det som står på skylten. Jag tror att det är bäst att smaka och konstatera om ifrågavarande planta är användbar. I varje fall, våra myntor behöver mera bevattning och kanske lite kompost på våren. Alla de som smakar bra kommer att hamna i Myntix teblandningen.